Monday, September 24, 2007

Horvatorszag - KRK Nemzeti Park (KRK National Park)

Nincs eleg szo, es eleg kep sem ami vissza adna e hely szepseget, elso ranezesre Plitvitce de nem az, delebre van tole sokkal, de kicsi Plitvicenek lehet nevezni!A kulombseg az a foldrajzi hely, es a hely kiterjedese, a Plitvtice az aranyokban es meretekben nagyban elut, sajnos iden oda nem ertunk el mert egy nagy jegeso feldulta programunkat!

Nem eleg a kepekbol soha az ilyen helyeken, mert ha harom napot ultem volna ott, akkor is ugy ereztem volna hogy lehet jobb kepet csinalni!!!, de sajna az ido itt is surgetett, mert ki nem a fotozasban eli oromet, azoknak kicsit unalmas, nameg ha az aznapi programban a strandolas is benne volt akkor a lanyoknak vegkepp nem volt turelmuk!
De azert, nem szegyeltem egy-egy helyen elaldogalni fotozni es utana csodalkozni!

Megprobalom a parkot bemutatni haladva a bejarattol a kijaratig, a kepeket keszittesi sorrendbe raktam de sajnos csak ennyi jut a kozonsegnek.A kepek nincsenek feldolgozva csak kicsinyitve es egy egy kep kapott egy kis elesittest (hogy hianyzott-e az jo kerdes)!Aki nem szereti a vizeseseket az jobbha mashol lapoz!

Kezdetben a park kis tavacskakkal kezdodik, kis csobogokkal egybeolvadva!

..., ha nem is latszik a kepen, de a vizmennyiseg itt hatalmas volt semmi kepp nem tudna megalni a laban egy ember ezen a helyen....
Az elso nagyobb vizeses, amiert 2 kerten kellett keresztul masznom, mert a latogato osvenyrol inkabb hallani mint latni lehetett, es egy bolond szazat csinal mondas bejott nagyon, az ottlevok 70%-a kovetett is.

A "tavacskak", a helyiek furodtek is habar tilos a jeloletlen helyeken furodni, ok nem zavartattak magukat pedig az orok futyoltek rendesen (nem itt) ha valako a bolyan belol szeretett volna uszkalni.Elore mergelodtem is az alakok miatt, de igy jol lehet bemerni az aranyokat a szemlelonek is.
Egy masik "csobogo"




A halcskak, tele voltak pisztrangal a halak, kajara varva, ha netan dobtak nekuk valamit, mit a balnak ugy pancsoltak.A kep kesziteseben sokat segitett a polar szuro, ami elnyelte a visszaverodo tukrozeseket, igy szinte ugy nez ki mintha a viz alatt keszult volna.(mert sokan kerdeztek hogy vizallo a gep?!?)

Tovabbi csobogok es vizeses rendszerek...

... es vegul a "TITAN" a vegso es egyben legnagyobb vizeses (ami negyede a Plitvitce legnagyobb vizesesehez merve), a zugo vizesest messzirol lehet hallani igy az embert mar a zaj izgatja es meg oda sem erve igazan, de a gepet felig mar be is allitottam.
Meglepo latvany volt szamomra hogy itt lehetett furodni, es mi sem hagytuk ki az alkalmat, nem minden hetfegen tud furodni az ember ilyen vizeses elott!
Sokan ugrottak is az elso peremrol (persze ezek is helyiek), az orok "oromere"!


Akkora a vizeses hogy nem is fert bele az egesz egy kepbe!



A nagy vizeses folotti "csobogok"


Madartavlatbol az emeletek....
Vizeses vizeses hatan....itt mar kifele haladva.



Egy kis vizi-malom,..., igaz ma mar csak muzeum.
E kep a parkbol kifolyo vizgatnal keszult.
A nagy csapat, meg egyszer koszonom turelmuket, szerintem minden alkalommal megfogadjak, hogy velem nem jonnek tobbet sehova, ha a gep nalam van!

Friday, September 14, 2007

Horvatorszagi izelitto...

Trogir - az ovaros















Ciovo szigete